24 January 2018

Kepentingan Perkhidmatan Jurubahasa Isyarat di Sesi Perubatan.

Berita tular di Facebook berkaitan dengan kematian 2 orang Pekak dari Melaka baru-baru ini telah mendapat respon kesedihan dari komuniti orang Pekak di seluruh negara dan juga luar. Betapa tidak, kedua mereka merupakan insan yang dikenali didalam lingkungan komuniti orang Pekak yang kecil ini.

Kepergian mereka, kita tidak dapat menandingi kuasa tuhan kerana Dia telah menetapkannya.

Namun persoalan timbul kerana mereka berdua adalah masih muda dan juga ahli sukan yang mempunyai gaya hidup yang sihat.

Dimaklumkan kematian mereka adalah berkaitan dengan perubatan. Namun disegi perubatan, kita boleh mengelak, menangguh atau pencegahannya.

Persoalan yang timbul ialah apakah kita sedar akan keperluan penjagaan kesihatan dan mendapat perkhidmatan semasa berurusan dengan perubatan.

Berurusan dengan perubatan berkaitan dengan kesihatan kita adalah sangat penting kerana berkaitan dengan nyawa kita - hidup atau mati. 

Oleh itu dengan pergunaan perkhidmatan jurubahasa isyarat, kita mendapat informasi penuh semasa konsultasi dengan doktor atau pakar berkaitan dengan penyakit kita, penggunaan ubat, pantang larang dan juga pencegahan.
Ada diantara kita orang pekak, menanggap perkhidmatan jurubahasa isyarat adalah tak perlu dan satu perkara yang remeh. Ada dari kita anggap masalah komunikasi boleh diselesaikan dengan bantuan keluarga atau bertulis dengan doktor atau pakar.

Namun kita wajar tahu, bahasa perubatan juga amat berbeza dengan bahasa komunikasi seharian. 

Hanya orang yang mahir dalam bahasa boleh memahami apa yang disampaikan oleh doktor dan pakar.

Manakah yang lebih penting antara nyawa kita atau sedikit duit nak bagi kepada jurubahasa. 

Lagi pun kita mampu beli telefon bimbit yang mahal, melanggan data bulanan telco dan sebagainya. Nyawa atau duit?

Oleh itu, sekiranya anda merancang atau perlu berjumpa dengan doktor; sila dapatkan perkhidmatan jurubahasa isyarat yang boleh didapati di persatuan yang bergabung dengan Persekutuan Orang Pekak Malaysia.

Gambar : sumber internet.

No comments: